H70  Verenigingsgebouw Wilhelmina
Meester Meinenweg 1
Genealogische gegevens: (van microfiches Bibliotheek Winterswijk)

Sinds 1885 vierden de Kottenaren het volksfeest bij Jannööken Mensink, dicht bij de grensovergang. Na verloop van tijd besloot men een eigen gebouw te bouwen, dat dienst zou doen als feestgebouw, maar ook benut kon worden door diverse verenigingen.
In 1898, het jaar dat prinses Wilhelmina tot koningin werd gekroond, was het zover.
Het gebouw kreeg de naam van de vorstin en men heeft jarenlang het volksfeest gevierd op haar verjaardag, 31 augustus en de aansluitende dag.
 

Later, toen meer mensen in loondienst waren, werd dat moeilijker.
De vele verenigingen die Kotten rijk is, maken nog steeds dankbaar gebruik van de locatie; we denken dan bijvoorbeeld aan de toneelvoorstellingen, de muziekuitvoeringen en ook bijvoorbeeld de gymnastiekuitvoeringen en het vieren van Sinterklaas en de Kerst.
Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven.
 

In de loop der tijd is het gebouw diverse keren onder handen genomen, vaak door de plaatselijke bevolking zelf. Veel werd door de gemeenschap opgebracht voor het renoveren van de “tente”.
 

Voor het gebouw staan twee leeuwen op een sokkel en naast het gebouw vinden we een gedenkplaat met de namen van de slachtoffers uit de buurtschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.